I slutet på 2016 presenterade SVT uppgifter om att ca 10 miljoner svenska lösenord hade hackats och publicerats på nätet. Genom tjänsten (som just nu inte är tillgänglig) på https://dold.svt.se så kunde du själv ange din e-postadress och se i hur många databaser den förekom. Det vill säga, hur många utav dina lösenord, kopplat till den e-postadressen, som fanns offentligt. Eftersom våra liv i allt större utsträckning finns digitalt så måste vi se till att skydda oss mot hackare.
Hur gör du för att skydda dig på nätet? Vad gör du för att inte riskera att utsättas för ett övergrepp där din identitet blir stulen? I inlägget nedan har vi samlat 5 tips för hur du enkelt kan skydda dig bättre på nätet. Självfallet finns det mer avancerade åtgärder att vidta men nedan ger dig ett bra skydd mot de absolut flesta typerna av övergrepp.
Skydda dig på nätet – Sammanfattning på 2 minuter:
- Välj ett starkt lösenord. Ju längre desto bättre. Använd vårt tips för att skapa starka och unika lösenord till alla dina system.
- Använd olika lösenord till olika sidor och konton. Din e-post kan vara nyckeln in till alla dina konton. Var därför noga när det gäller mailen!
- Skydda din personliga information. Den kan användas i syfte att lura nära och kära.
- Anti-virus program skyddar dig dygnet runt.
- Ha ett skyddat nätverk, både vad gäller namn på nätverket och lösenord till nätverket.
- En VPN låter dig skapa en säker anslutning mellan två icke-säkra nätverk (vilket Internet är).
- Ladda bara ner filer från säkra källor. Inte från konstiga mail eller hemsidor.
Nu skall vi gå in på djupet kring hur du kan skydda dig på nätet. De 7 tipsen nedan förklaras ytterligare i kommande avsnitt och har du några frågor kan du självfallet kontakta oss via kommentarsfältet nedan.
Välj ett starkt lösenord
Det bästa lösenordet är ofta ett som innehåller slumpmässigt valda siffror, bokstäver och specialtecken. Det är dock inte enkelt att komma ihåg ett så svårt lösenord. Vi på Geekblogg.se har dock två bra tips för hur du enkelt kan skapa starka och unika lösenord för varje system men som du samtidigt kommer ihåg.
Tips 1 – Kombinera flera tecken
- Välj ett ord (Zlatan) och ta första vokalen + första konsonanten i det ordet.
- Välj ditt födelsedatum (11) och sätt detta mellan dina två ord.
- Ange tre första bokstäverna på systemet (gmail) du loggar in i.
- Välj ett till ord (Malmö) och ta första vokalen + första konsonanten i det andra ordet.
- Välj din månaden du är född (4) och sätt det efter dina två ord.
Utifrån reglerna ovan och orden vi valde så kan vi skapa följande lösenord: at11gmaal4. Med samma typ av regler kan vi också skapa lösenordet at11facal4. Enkelt att komma ihåg, alltid unikt och riktigt säkert.
Tips 2 – En fras med olika siffror och tecken
Välj en fras som du enkelt kommer ihåg och byt därefter ut ett par bokstäver till siffror. Kombinera sedan det med ett specialtecken före och efter frasen. Även om vi skapar ett unikt lösenord så är rekommendationen att ha olika lösenord för olika system. Allt du behöver är egentligen 4-5 st olika fraser (lösenord) där du byter ut ett par bokstäver mot siffror.
- IFK kan spela fotboll = #1fkk4nsp3laf0tb0ll#
- Anders Borg skandalen = !4nd3rsb0rgsk4nd4len!
- Geekblogg äger = €g33kbl0ggäg3r€
Med de två tipsen ovan så skapar du enkelt unika lösenord till alla dina olika inloggningar.
Olika lösenord till olika konton
Många utav oss har samma lösenord till Facebook, mail, datorn och andra sociala medier. Lyckas någon identifiera vårt lösenord och samtidigt har tillgång till vår e-postadress så blir vi väldigt sårbara. Det är därför mycket viktigt att använda olika lösenord till olika konton för att skydda dig på nätet.
Föreställ dig att du ger ditt lösenord till en betydelselös hemsida till en person i kundtjänst. Samma person känner till din e-postadress och kan då enkelt testa att logga in med lösenordet på din mail. Lyckas den med det så kan samma person få tag på samtliga lösenord till alla dina sociala medier genom att använda funktionen ”glömt mitt lösenord”. Var därför noga med att ha ett unikt lösenord till din mail!
Skydda din personliga information
När någon får reda på personlig information om dig så kan de använda det även när de inte har dina lösenord. Föreställ dig att du får ett sms från ett anonymt telefonnummer där din bästa vän skriver att den tappat bort alla sina tillhörigheter och behöver pengar skickade till sig. I samma SMS-konversation så verifierar din kompis att det verkligen är den genom att berätta något personligt om sig själv. Något som kanske bara ni vet. På så vis finns chans att du blir övertygad och skickar därmed skickar pengarna.
Detta kan låta som otroligt. Faktum är dock att den här typen av bedrägerier varit vanlig de senaste åren. Speciellt när ungdomar är ute och reser och ”kontaktar” föräldrar eller äldre släktingar och ber om pengar. Var därför mycket försiktig med vad för personlig information du ger ut.
Anti-virus program
Även om du är försiktig med vilka lösenord du använder och vilka hemsidor du besöker så finns det alltid en risk att du utsätts för virus-infekterade filer. Det kan vara en vän eller kollega som skickar något infekterat. I sådana fall så är ett virusskydd ovärderligt.
Fördelarna med ett anti-virus program är att det kontinuerligt scannar av enskilda filer. Samtliga anti-virus program uppdateras också dagligen så att de innehåller skydd mot de absolut senaste virusen och attackerna.
Använd VPN
En VPN, eller en så kallad Virtual Private Network, är en säker förbindelse (tunnel) mellan två icke-säkra enheter. Använder du inte en VPN så kan en hackare försöka nå dig genom att attackera anslutningen som finns mellan dig och en annan enhet. Exempelvis anslutningen mellan din dator och en viss hemsida eller server. Använder du istället en VPN så krypteras din anslutning och hackaren har ingen aning om varifrån du kommer (IP-adress) och inte heller hur den kan attackera dig.
Det finns otaliga VPN-tjänster på nätet. Vi på Geekblogg.se rekommenderar dock OVPN.com som är en svensk tjänst med grym support! Har ni därför några frågor så kan ni enkelt kontakta dem via deras hemsida.
Ladda bara ner från säkra källor
Den senaste tiden har det varit enorma attacker mot stora internationella företag som har medfört att företagens filer har blivit låsta. Genom att någon inom företaget har öppnat en infekterad fil så har den släppt in ett virus som lösenordsskyddat alla filer på nätverket. Dessa filer skickas vanligtvis genom att en hackare skapar en e-postadress som är snarlik någon intern e-postadress. När då en kollega inte är uppmärksam nog öppnar den mailet och möjliggör virusets spridning.
Exemplet ovan är bara ett av många fall på hur enkelt det är att ladda hem skadliga filer till sin dator. Du måste därför vara oerhört uppmärksamma när du laddar ner film eller musik från nätet. Ta bara hem filer från pålitliga källor och öppna aldrig filer som har .exe (Windows) eller .dmg (Mac) om du inte är 110% säker på vad det är för något.
Vissa hackare placerar till och med ut falska ”Gilla”-knappar (som liknar Facebooks egna). Genom att klicka på en sådan så accepterar du i praktiken att en infekterad fil sparas på din dator. En fil som sedan ger någon annan kontroll över din dator och dina filer.
Vi hoppas att du fått en rad handfasta tips på hur du kan skydda dig på nätet. Börja med att fråga dig: hur många av tipsen ovan följer jag idag? Sannolikheten är att du fortfarande har lång väg att gå för att vara riktigt säker på nätet.
BONUS: 4 intressant fakta om säkerhet på nätet
Innan vi avslutar det här inlägget så vill vi lyfta fram ett par intressanta fakta om säkerhet på nätet. Har du några andra spännande fakta som vi bör ta del av så måste du kommentera detta under det här inlägget.
Hackare på FBI most wanted: JABBERZEUS är namnet på 19 personer som alla stulit stora summor pengar. De har stulit mellan $300.000 till $100.000.000 genom åren. Allt genom att infektera datorer med ett virus vid namn Zeus som registrerade alla bankuppgifter från datorn.
Världens dyraste virus: MyDoom var ett virus som kom under början av 2004. Viruset spreds främst via bifogade dokument som skickades via mail. Totalt uppskattar man att viruset kostade privatpersoner och företag över 300 miljarder (!!!) kronor.
Social manipulation: Det är termen för att (utan dator) lura en annan person till att utföra handlingar. Det kan innebära att man ringer in till en kundtjänst och uppger sig för att vara någon annan och därmed får tag i ett lösenord. Termen kan likställas med lurendrejeri eller bedrägeri men har en starkare koppling till IT och hacking.
Statliga virus för att spionera: Få har nog hört talas om Stuxnet. Det är namnet på ett virus (fortfarande okänt vart det har sitt ursprung) som infekterade kärnkraftverk i Iran. Viruset var designat att förstöra fysisk utrustning som primärt var styrda av datorer. Exempelvis inom kärnkraft och dylikt. Resultaten kan bli förödande ifall viruset lyckas genomföra det den var designad till att göra. I fallet med Stuxnet så förekom inga allvarliga olyckor.
Efter det här inlägget och dessa fyra intressanta fakta om säkerhet på nätet hoppas vi du blivit lite klokare vad gäller säkerhet på nätet. Vi hoppas att du kommenterar nedan och ger oss dina bästa tips för att skydda dig på nätet.